KNJIGOMAT
Virtualni časopis za književnost, godina deveta
Proza arhiv
18.1.2012
Kako sam Jergoviću nosio rukopis na ogled(dio iz knjige "Novinarove uspomene")

Radio sam u to vrijeme kao specijalni reporter besplatnih dnevnih novina "Metro Kurces". Pravio sam jako dobre sportske reportaže i dosta se družio sa sportskim novinarima koji su za kavanskim stolom voljeli pričati o jebanju ženskih.
Naša redakcija nalazila se u zgradi EPH u Koranskoj. Unutri se, u prizemlju nalazio kafić; tu smo se okupljali i izmjenjivali novinarska iskustva. Svi smo bili teški kreteni, ženske oko nas bile su ružne od masne hrane i previše cigareta i kava; i njima je, kao i nama, podosta smrdjelo iz usta od nepravilnog metabolizma usred novinarskih stresova. Jedna korektorica lošim dahom mogla je ubiti i mafijaškog napadača na cesti. Fakat, stalno je neki kurac smrdio.
Napisao sam u to vrijeme po uzoru na markeza jedan kratki roman o pijenju kave. Zvao se "Crno zrno". Jedno popodne odnio sam ga za stol Miljenku Jergoviću. Sjedio je za jednim stolom u kafiću unutar zgrade Eph o kojem sam već na početku ovog poglavlja govorio. S njim su još sjedile dvije postarije ženske. Jedna je cuclala nekakvu špagu nalik izlomljenom lilihipu. Predstavio sam se Jergoviću kao kolega novinar i zamolio ga da pogleda rukopis mog kratkog romana, te da mi, ako mu nije teško, poslije kaže svoj sud, to bi mi puno značilo. On je s nekom punom ozbiljnošću u licu uzeo rukopis i grobnim glasom izgovorio: - Pročitat ću ga. Ali samo zato što smo kolege. Nije mi to inače običaj.
Na to sam mu se nasmijo u facu. - Daj, budalo, samo te zajebavam - isprdio sam se - Pa koji si ti kurac da ti neko daje rukopis na ogled. Pa tebi su inače skloni kritičari napisali da su ti romani zakurac. Pa zakaj bi onda tebi davao nešt na čitanje. To je kao da test iz matematike dam da mi riješi neki lik koji ima jedan iz matematike.
- Ti vjeruješ kritičarima? - upitao me posprdno.
- Ma, ne vjerujem. Ali ispo si budala. Ja sam ti iz zajebancije donio rukopis na ogled, a ti si ga najozbiljnije prihvatio, ahhaa-haaaaaa, kako sam te sjebo.
I poslije su sportski novinari isto rekli da sam ga dobro sjebo.
- Koja budala, kao ono neki rukopis, a ustvari si mu stisnuo kurčinu - prokomentirao je jedan sportski komentator Dovla.


Željko Špoljar
Pročitano 1449 puta.NASLOVNA | ESEJ | INTERVIEW | KRITIKA | PROZA | POEZIJA | IMPRESSUM | KONTAKT

KNJIGOMAT © 2004-2013 Virtualni časopis za književnost      powered by: RADIUS-info.com